Last van pigmentvlekken?
Last van pigmentvlekken? Hoe komt het en hoe kom je ervan af?
Pigment wordt in onze huid geproduceerd door melanocyten. Deze produceren het stofje melanine. Melanine bepaalt niet alleen de kleur van de huid, maar ook die van de ogen en haren. Tevens beschermt melanine de huid tegen schadelijke uv-stralen en absorbeert zij de warmte van de zon.
Oorzaken pigmentvlekken
Pigmentvlekken treden op wanneer door interne of externe oorzaken de aanmaak van melanine wordt verstoord. Als gevolg van overmatige melanineproductie, te veel zonlicht of hormonen of van littekens kan de huid pigmentvlekken of verkleuring gaan vertonen.
Er bestaan aangeboren vormen, zoals vitiligo, albinisme en piebaldisme, en verworven vormen. Afhankelijk van het type stoornis kan deze wel of niet worden behandeld.
Pigmentvlekken door zwangerschapsmasker
Een van de meest voorkomende verstoringen is het zogenaamde zwangerschapsmasker, dat echter niet alleen optreedt tijdens of na een zwangerschap. De oorzaak is een verstoorde hormonale balans, maar die verstoring kan ook door het gebruik van anticonceptie (pil, hormonenspiraal, hormoonring etc.) optreden. Als de oorzaak niet wordt weggenomen, zal een behandeling – gericht op het verbleken van bestaande vlekken en onderbreken van de tyrosinase – alleen tijdelijk verbetering geven.
Ontstekingen in de huid
Na een ontsteking is de huid lange tijd donkerder en als dit regelmatig gebeurt, krijg je meerdere donkere plekjes in je gezicht. Het duurt lang voor deze plekjes zijn verdwenen; zeker bij een donkere huid kan het een jaar duren voor die afnemen. Daarom is het ook aan te raden om bij een ontsteking geen druk te geven!
Bijwerking van medicijnen
Pigmentvlekken kunnen een bijwerking zijn van bepaalde medicatie. Zo hebben antidepressiva, die heel vaak worden voorgeschreven, fotogevoeligheid als bijwerking. Als je zo’n medicijn gebruikt en je gaat onbeschermd zonnen, dan krijg je sneller pigmentstoornissen.
Oppassen met parfum!
Door in de zomer eau de parfum te gebruiken en deze bijvoorbeeld op je hals te vernevelen, kan ‘berloque dermatitis’ ontstaan: bruine ontsierende vlekken op de halspartij die het gevolg zijn van zonnebrand. Het is dan ook een must om ’s zomers je parfum te vervangen door een alcoholvrije mist.
Nieuwe trend: een egaal blanke huid
Er lijkt een nieuwe trend op te komen, een egaal blanke huid. Om die te krijgen en te behouden is het belangrijk dat je enkele regels in acht neemt. Lees als je medicijnen gebruikt de bijsluiter, want daarin staat altijd of er werkzame stoffen in zitten die fotosensibiliteit veroorzaken; bepaalde ziektes, vooral leveraandoeningen, veroorzaken pigmentatie. Bescherm je huid als je in contact komt met de zon. Een verstoorde pigmentatie wordt al bij een beetje zonlicht geactiveerd. Minerale zonnefilters zijn het meest efficiënt en geven de minste irritatie. Doe zoals de natuur en bouw de tijd die je in de zon doorbrengt geleidelijk op. Zo voorkom je dat je huid ineens een overdosis zonlicht krijgt.
Zon verstandig en bekommer je om het grootste orgaan van je lichaam: je huid.
Vraag je schoonheidsspecialiste om advies over een pigmentstoornis
Laat je adviseren door je Deynique-specialiste. Zij kan je vertellen welke beschermende producten voor jouw huidtype het geschiktst zijn.
Meer informatie
Over de samenwerkingsmogelijkheden bij Deynique Cosmetica of over deze blog?
Nieuwsbrief ontvangen
Mis geen handige tips en Deynique updates.